Zes eigenschappen om beter te presteren

Het heette timemanagement, persoonlijke effectiviteit of zelfmanagement. Technieken om je productiviteit te verbeteren, de mate waarin je je doelen realiseert. Sinds de eerste publicaties erover in de jaren ’60 heeft het een grote vlucht gemaakt, maar geen enkele techniek is afdoende gebleken. Sterker nog, de behoefte aan effectiever werken lijkt groter dan ooit en de gevolgen van werkstress heten de grootste kostenpost van dit decennium te zijn. Is er dan geen enkele benadering die werkt als het aankomt op beter presteren?

Tovermiddel voor elk probleem

Wie een cursus Timemanagement volgt of er artikelen over leest, komt na verloop van tijd toch weer tot de conclusie dat de geboden oplossingen eigenlijk work-around’s zijn. Het zijn zonder uitzonderingen lapmiddelen voor de volgende persoonlijke tekortkomingen:

  • Gebrek aan heldere doelen
  • Gebrek aan prioritering
  • Gebrek aan planning
  • Gebrek aan daadkracht
  • Gebrek aan focus of
  • Gebrek aan energie

Zijn al die cursussen dan zinloos geweest? Natuurlijk niet: alle benaderingen werkten. Want stuk voor stuk voldeden ze – in hun eigen aandachtsgebied. Maar voor een blijvend resultaat gaat het om de samenhang ervan; verwaarloos één aspect en het hele systeem van je productiviteit gaat weer onderuit. Je bent weer terug bij af. Echt goed presteren is een zorgvuldig bouwwerk waarin niets mag ontbreken.

Realiseren van wat echt telt: High Performance

Falend timemanagement kost niet alleen tijd, maar ook geld. Alle inzet die in de organisatie gepleegd wordt die niet ten dienste staat van het realiseren van de doelstellingen daarvan, zet je als geheel op achterstand. Daar zou dus eigenlijk alle inspanning op gericht moeten zijn: het optimaliseren van prestaties, gericht op het realiseren van doelstellingen. Het is iets dat we tegenwoordig kennen als “High Performance”, zowel voor het individu als de organisatie er omheen.
Maar: alleen de eigen doelstellingen realiseren, hoe zit dat dan? In elke training die ik voor grote groepen geef, krijg ik steevast voor mijn voeten geworpen dat er naast die “eigen doelstellingen” ook “andere prioriteiten” zijn. Nog steeds kan ik me daar niets bij voorstellen. Andere prioriteiten dan het realiseren van je belangrijkste doelstellingen? Help me even…

Trots zijn op wat je achterlaat

Wie als individu z’n doelstellingen realiseert is niet alleen productief maar kan ook een tevreden gevoel hebben over wat ‘ie doet. Sterker nog, als die doelstellingen raken aan wat je als mens belangrijk vindt, dan kun je trots zijn op jezelf. Wie als persoon “high performance” zijn eigen doelen definieert en ze op die manier realiseren kan, laat dus werkelijk wat achter.

Hoe doen echte High Performers dat

Brendon Burchard van de Amerikaanse High Performance Academy deed onderzoek naar hoe natuurlijke “High Performers” uit zichzelf gemakkelijk veranderen, sneller vaardigheden leren en ongeremd lijken te groeien in hun gekozen carrière. Burchard bracht zes weliswaar verwante, maar toch heel andere eigenschappen voor het voetlicht. Hij schreef er het boek “High Performance Habits” (ISBN 9781401952853) over en hij komt daarin tot:

1. Van alles de bedoeling scherp hebben

Wil je goed presteren en daarin werkelijk productief zijn, zorg dan dat je niets doet dat niet bijdraagt aan wat je bereiken wilt. Dat kan, als het werk in je organisatie goed verdeeld is. Dan heeft ieder zijn taken. De sleutel voor die scherpte zit in de focus op self, skills, social en service: wie wil je zijn, wat wil je kunnen, hoe wil je gekend worden en wat wil je betekenen? Vervolgens kies je daar je activiteiten bij; op de rest laat je de vijfde “s” los: skippen.

2. Je eigen energie opwekken

We weten allemaal dat werk energie kost. Als je niet oplet eindig je de dag total loss, zonder energie om je avond nog anders te besteden dan liggend op de bank. Het blijkt dat “high performers” ook aan het eind van de dag nog energie hebben, omdat ze tussendoor vaker opladen. Dat kan met pauzes tussen besprekingen, taken, enzovoort. Elke uur een korte pauze of, liever nog, een meditatief moment helpt je bij te laden.

3. Er een noodzaak van maken

“High performance” is een mindset en dat moet je je telkens realiseren als je voor een moment staat dat die inzet van je vraagt. Het vraagt een bewuste verbinding van je eigen identiteit aan je resultaat – en dat is precies waarom we het een beetje eng vinden. Want stel dat je niet slaagt, wie ben je dan nog? Dat komt in stap zes…

4. Productiviteit verbeteren

Toch een stukje oldschool timemanagement, dan? Inderdaad, maar wel met een duidelijk onderscheid. Het gaat er niet om zoveel mogelijk te doen in weinig tijd, maar om in je beschikbare tijd zo zinvol mogelijk bezig te zijn. Zinvol betekent hier: welke taken dragen bij aan voortgang van je projecten, welke niet? Hoe houd ik energie?

5. Je invloed ontwikkelen

Invloed ontwikkelen wil hier zeggen: ontwikkel anderen, help ze nadenken over zichzelf en vergroot zo je eigen effect. Dat is duidelijk iets anders dan verantwoordelijkheid overnemen of voor een ander nadenken. Leer je mensen dat ze vragen mogen stellen; leer ze dat je een probleem mogen voorleggen als ze daarvoor zelf ook minstens drie oplossingen bedacht hebben. Help je omgeving groeien en je plukt er de vruchten van.

6. Lef tonen

De meesten van ons klagen dat we hard moeten werken. High performers niet; voor hen is het part of the deal. Ze weten dat ze het ergens voor doen, ze weten wat ze willen achterlaten en voor wie. Dat is de verbinding met de “noodzaak” van eigenschap 3 hierboven. Je ziel en zaligheid ergens aan durven verbinden, maakt dat je een stap verder durft te gaan. Of twee.

Vaak zijn we te bang

Jan den Breejen schreef al “de High Performance Organisatie” (ISBN 9789013058178) en bij de Baak kun je je team erop trainen. Waar Stephen R. Covey in “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap” (ISBN 9789047054641) de nadruk legde op individueel doelen-management, doet Burchard bijna 30 jaar later een stap verder.

Mooi op tijd, want volgens mij nemen we als persoon te weinig tijd om goed na te denken over wat we willen achterlaten. We denken onszelf  immers vaak” te klein” om daarin ook te slagen. Velen van ons hebben geen echt hoge eigendunk – het zal de moraal van de lage landen zijn.

Want stel dat je op voorhand zou weten dat je, wat het ook is dat je je voorneemt, slagen zou in je bedoelingen? Wat zou je dan wensen? En, als ik het omdraai, wat maakt dan nu dat je denkt dat je hoe dan ook zult falen? En neem je veiligheidshalve die stap niet, durf je niet te springen?

Vaak ben zijn we te bang – voor ons eigen succes, vrees ik. Het is oktober: een mooi moment om alvast eens na te denken over wat je volgend jaar op deze manier gaat neerzetten, dunkt me.

Wil jij eindelijk je sprong maken? Jezelf verder ontwikkelen met een training op persoonlijke vaardigheden? Neem contact met me op!

Lees ook