Hoe je met jouw keuzes je stress kunt verminderen

Je hebt altijd een keuze, ook als je geen keuze hebt: dan kun je kiezen of je je slachtoffer wilt voelen of er iets van maakt. Kiezen doet iets met je mindset, ik weet niet of het ook iets met de situatie doet. Toch zou dat zomaar kunnen.

Volg je gevoel

Je gevoel is het belangrijkst dat telt. Natuurlijk heb je gelijk als je vindt dat je je niet gelukkig, rijk, of gezond kunt ‘denken’. Soms is de realiteit knetterhard en is het leven oneerlijk. Maar jij kunt kiezen hoe je je erbij voelt. Dat kun je dus ook niet voor een ander besluiten: dat die ongelukkig zou moeten zijn. Je mag me voor de voeten gooien dat iemand die ongeneeslijk ziek is geen reden heeft om blij te zijn; toch mag ‘ie dat zelf besluiten. En daarbij komt: elk lijden heeft zijn schaal, vergelijk dat van jezelf niet met dat van een ander.

Beïnvloed je manier van denken

Ik ben coach en hoor dagelijks soms compleet verschillende verhalen. Van verhalen die alle verbeelding tarten, door mensen die er eigenlijk wel mee om weten te gaan. Maar ook van leed dat op een schaal tot 100 nog geen 10 scoort en toch als ondraaglijk wordt ervaren. Het valt me op dat de betrokkenen er haast verschillend over lijken te denken, althans, dat lijkt zo wanneer ik ze hoor praten. De één kan zeggen ‘het is niet altijd makkelijk’ en de ander “het is verschrikkelijk”. Dat recht hebben ze en ik heb geen oordeel. Toch denk ik weleens dat je je eigen zorgen ook kunt verlichten door de manier waarop je erover praat.

Positief - negatief - neutraal

Elk feit kun je waarderen op jouw eigen manier: iets kan positief, negatief of neutraal zijn. Je kunt er je eigen label op plakken. Iets kan het label ‘vervelend’ krijgen of het label ‘leuk’ of iets is zoals het ‘is’. Stel dat je lichter over je probleem zou kunnen denken? Sterker nog, dat je je probleem niet als zodanig zou benoemen maar als een kans of uitdaging? Dan zou het minder beladen zijn, het zou minder effect hebben op je beleving. Je kunt het zelfs omdraaien: wat gaat dit me opleveren?

Zit ik bij de tandarts, blijkt dat er een vulling vervangen moet worden. Geen pretje, want dat wordt boren. Toch weet ik uit ervaring dat dit boren in het niet valt bij de kiespijn die ik eens een weekendlang ervaren heb met een verwaarloosde afgebroken vulling. Tegen de muur op, wilde ik…

We labelen. Alles.

Wees je bewust van het feit dat je labelt. Realiseer je enerzijds de negatieve lading die je koppelt aan gebeurtenissen, taken, mensen. Wees je ook bewust van de sterk positieve lading die je koppelt aan verwachtingen, dat zou kunnen gaan tegenvallen. In dat bewustzijn kun je die negatieve of overdreven positieve labels neutraliseren. Je doet daarmee meer recht aan de dingen en de mensen zoals ze zijn. Maar speel ermee, vat het niet te zwaar op. Je kent ongetwijfeld je eigen voorbeelden.

Lees ook