Hoe voorkom je frustratie

Frustratie ontstaat wanneer jij je ergens over opwindt, dat feitelijk buiten je invloedssfeer ligt. Stephen Covey noemt dat jouw ‘cirkel van invloed’. Lees hoe je voorkomt dat je je energie verkeerd richt.

Jouw invloed is beperkt

Covey onderscheidt in zijn boek "de zeven eigenschappen van effectief leiderschap" (ISBN 9789047054641) de cirkels van betrokkenheid, invloed en commitment (tekst gaat door onder de afbeelding).

Door van dit model gebruik te maken zou het jou beter moeten lukken om je te richten op die activiteiten die bij je passen en jou voldoening geven.

De cirkel van betrokkenheid gaat over alle dingen die je raken en waarbij jij je betrokken voelt. De wereldvrede, de economie, het milieu en andere zaken. Het gaat over grote zaken waar je desondanks geen echte, directe invloed op hebt.

Wat kun je wel

De volgende cirkel is de cirkel van invloed. Jij hebt misschien niet direct invloed op de wereldvrede, maar je kunt wel liefdevol zijn voor jouw partner en kinderen. Het milieu veranderen is misschien te veel gevraagd, maar zelf je afval scheiden is iets dat wel binnen jouw macht ligt.

Verlies geen energie

Het is de kunst je aandacht niet te verliezen aan zaken die in de cirkel van je betrokkenheid liggen maar niet direct in jouw cirkel van invloed. Want het resultaat van investeren in zaken waar je geen invloed hebt, is verlies van energie. Je richten op het verschil tussen die twee cirkels levert frustratie op, waardoor je een 'naar mens' wordt: het effect is dat je cirkel van invloed kleiner wordt.

Vind de balans

Binnen de cirkel van invloed zijn er zaken die jou ná aan het hart gaan. Dit is de cirkel van commitment; hier liggen de zaken die de meeste aandacht verdienen. Hierin investeren leidt tot geluk. Niet het geluk van comfort of beloning, maar het geluk van doen wat bij je past. Het leveren van een bijdrage aan de wereld om je heen. Je richten op je cirkel van commitment levert energie op: je cirkel van invloed wordt groter.

Geen frustratie meer

Je alleen richten op wat ligt in je cirkel van betrokkenheid levert frustratie op: dat ligt grotendeels buiten jouw domein:je hebt er geen invloed. Onderzoek waar jouw commitment ligt. Neem die zaken op in je persoonlijk ontwikkelplan. Dan leer je je te richten op waar je wèl invloed hebt!

Voor jou

Wil je ook leren hoe je je kunt richten op wat voor jou écht van belang is en zo meer bereiken? Neem contact met me op!

Lees ook

  • Hoe wij beslissingen nemen
  • Roos van Leary
  • Twaalf tips om met stress om te gaan

 

Recente blogs

Meer weten

Wil je meer weten over deze onderwerpen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.
Bel me op 0570 77 56 29.

Deze artikelen verschenen ook op managersonline.nl