"Dat gaat niet goedkomen"

Wanneer je nog niet lang leiding geeft, kun je voor situaties komen te staan die je onzeker maken. Misschien herken je het wel: je moet een lastig gesprek voeren of een beslissing nemen waar je nog niet veel ervaring mee hebt. Dat kan dagen van tevoren al door je hoofd spoken.

Altijd die twijfel

Die onzekerheid heeft vaak direct invloed op hoe je je voelt en ook nog eens op hoe je je gedraagt. Daardoor merken anderen het misschien ook op en dat zorgt er weer voor dat je je nog meer zorgen gaat maken. Het gevoel dat je tekortschiet, kan ervoor zorgen dat je gaat twijfelen aan jezelf: "Doe ik het wel goed? Kan ik dit eigenlijk wel?"

Je gedachten bepalen hoe je je gedraagt

Het echte probleem ligt vaak niet in de gebeurtenis zelf, maar in de gedachten die je over de situatie hebt. Je gedachten sturen je emoties en die emoties sturen weer je gedrag.

Dat kan een negatieve spiraal worden. Je voelt je onzeker, je gedraagt je minder krachtig en besluitvaardig. Dat leidt dan weer tot situaties waarin je jezelf bevestigd ziet: “Zie je wel, ik kan het niet.”

Zo’n patroon kan je effectiviteit als leidinggevende ernstig ondermijnen en ervoor zorgen dat je niet groeit in je rol. Bovendien beïnvloedt het ook hoe anderen jou zien en op je reageren, wat de situatie verder kan verergeren.

Het 5G-model

Het goede nieuws is dat je deze vicieuze cirkel kunt doorbreken. Hier komt het 5G-model in beeld: Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag en Gevolg.

Dit model laat zien dat niet de gebeurtenis zelf bepaalt hoe je je voelt, maar de gedachten die je hebt over die gebeurtenis. Wanneer je je bewust wordt van je gedachten en die verandert, kun je ook je gevoelens en gedrag sturen.

Bijvoorbeeld, stel je moet een lastige beslissing nemen binnen je team:

  • Gebeurtenis: Een beslissing die onpopulair kan zijn.
  • Gedachte: “Ik ga mijn team misschien wel teleurstellen, ze zullen me niet meer vertrouwen.”
  • Gevoel: Onzekerheid, angst om fouten te maken.
  • Gedrag: Je stelt de beslissing uit, of maakt een halve beslissing om de spanning te vermijden.
  • Gevolg: Het probleem blijft bestaan, of wordt erger door de onduidelijkheid.

Het 5G-model helpt je om je bewust te worden van je gedachte in deze keten. Het helpt je om die gedachte om te buigen naar iets positiefs en constructiefs. Vervang een niet-helpende gedachte zoals “Ik kan dit niet” door een helpende gedachte zoals “Dit is een kans om te laten zien dat ik ook moeilijke keuzes kan maken.” Een nog simpeler ingreep is “Ik kan dit nog niet”, waarmee je jezelf impliciet de ruimte geeft om te mogen leren.

Geloof niet alles wat je denkt

De beste oplossing ligt in het veranderen van je gedachten. Je moet leren om je bewust te worden van je interne dialoog en deze actief te sturen. Dit is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Door vragen te stellen zoals:

  • Is deze gedachte waar?
  • Helpt deze gedachte mij om mijn doel te bereiken?

Je creëert zo ruimte voor nieuwe, constructieve gedachten. Deze gedachten hebben direct invloed op hoe je je voelt en vervolgens ook op je gedrag. Denk aan een gedachte als: “Als ik deze beslissing duidelijk en open communiceer, kan ik het vertrouwen van mijn team juist versterken.”

Als leidinggevende is het essentieel om inzicht te krijgen in je eigen gedachtepatronen en te leren hoe je deze in je voordeel kunt gebruiken. Dit heeft niet alleen een positief effect op jouw persoonlijke ontwikkeling, maar ook op hoe je je team aanstuurt.

Dit is iets wat iedereen kan leren

Ik heb in de afgelopen vijfentwintig jaar veel leidinggevenden gezien die die niet uit persoonlijke ambitie in hun rol zijn terechtgekomen. Ik heb gezien hoe ze krachtige leidinggevenden werden, doordat ze leerden hoe gedachten verandering kunnen brengen.

Gedachten sturen onze gevoelens en gedrag en wanneer je daar inzicht in krijgt, kun je veel effectiever omgaan met lastige situaties. Iedereen kan leren om niet alleen de gedachtenpatronen te herkennen, maar ze ook te transformeren naar constructieve, helpende gedachten die leiden tot zelfvertrouwen en krachtig leiderschap.

Stappenplan

  1. Identificeer de situatie die je onzeker maakt.
  2. Vraag jezelf af: Welke gedachte heb ik hierover?
  3. Onderzoek of deze gedachte waar is en of deze je helpt om je doel te bereiken.
  4. Vervang storende gedachten door helpende gedachten.
  5. Voer het gewenste gedrag uit op basis van je nieuwe gedachte.
  6. Reflecteer op het gevolg en leer van de ervaring.

Wil jij dat ook leren?

Wil je leren hoe je negatieve gedachten kunt ombuigen en meer grip kunt krijgen op je gevoel en gedrag? Als ervaren coach help ik leidinggevenden zoals jij om effectiever en zelfverzekerder te worden in hun rol.

Neem vandaag nog contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe je sterker kunt worden als leidinggevende.

Werd jij leidinggevende tegen wil en dank?

Ga je niet meer met plezier naar je werk?
Toen ze je vroegen, was je gevleid. Maar nu? Spijt.

Je bent onzeker geworden
Vertrouwt niet eens je eigen mensen. “Micro-manager” — zo fluisteren ze je achter je rug.
Je voelt je middelmatig. Nutteloos. Wat voeg je nog toe?

Liefst wil je terug
Naar je oude functie, maar daar zit al een ander. Het kan niet eens, met je nieuwe salaris. Je kunt niet voor- of achteruit.

In mijn whitepaper ontdek je welke eenvoudige stappen je kunt zetten om weer middenin je team te staan in plaats van geïsoleerd erboven.
Zodat je gemotiveerd en inspirerend je rol als leidinggevende invult. Je voelt aan alles dat je van betekenis bent voor anderen. En je voelt je weer nuttig, want je voegt echte waarde toe aan je team.
Voel je zekerder in je rol als leidinggevende. Download nu de whitepaper.