De belangrijkste reden dat jouw communicatie niet werkt
Als leidinggevende die niet op eigen ambitie in deze rol is gestapt, sta je wellicht voor een uitdagende taak: het overtuigen van zowel je team als het management om jouw beleid te ondersteunen.
Je wilt draagvlak creëren, maar merkt dat je boodschap soms niet aankomt zoals je had gehoopt. Het lijkt alsof je geen steun krijgt van het hoger management, en tegelijkertijd worstel je met het gevoel om te falen in de ogen van je team. De belangrijkste reden waarom jouw communicatie niet werkt? Een gebrek aan verbinding naar boven èn beneden: naar zowel je team als je management.
De wetenschap van communicatie kan hier helpen. In dit artikel laat ik je zien hoe je met invloeden van de Positieve Psychologie jouw communicatie kunt verbeteren.
Gebrek aan verbinding: de kern van het probleem
De kern van ineffectieve communicatie ligt vaak in het gebrek aan verbinding. Als leider heb je misschien het gevoel dat je gewoon recht voor z’n raap je ideeën kunt overbrengen, zonder dat je je echt druk hoeft te maken over wat het team of het management daarvan vinden. Maar de kwaliteit van communicatie meet je af aan het effect ervan. Als je boodschap niet goed ontvangen wordt, was je niet in verbinding. En een sterke, wederzijdse verbinding is van wezenlijk belang. NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) benadrukt hoe belangrijk het is om die verbinding – rapport - te creëren. Zonder rapport voelen mensen zich niet betrokken bij je verhaal en wordt de boodschap die je probeert over te brengen oppervlakkig en afstandelijk ervaren. Je boodschap landt niet.
Een manier om dieper contact te maken, is door de manier waarop je communiceert af te stemmen op de denk- en communicatiestijl van je gesprekspartner. NLP leert ons dat mensen op verschillende manieren informatie verwerken: sommigen visueel, anderen auditief of kinesthetisch. Als je je communicatie aanpast aan de belevingswereld van de mensen om je heen, zullen ze zich meer verbonden voelen met jouw boodschap en sneller bereid zijn om deze te ondersteunen.
Hoe focus je zowel op je team als het management?
Wanneer je communiceert, sta je vaak voor de uitdaging om zowel je team als het hoger management te overtuigen. Die hebben echter verschillende behoeften en belangen. Het is verleidelijk om je communicatie voornamelijk te richten op wat je team nodig heeft, maar als je het management niet weet mee te krijgen, loop je tegen barrières aan. Ook dan helpt de wetenschap, want hier biedt Positieve Psychologie een waardevolle oplossing: het versterken van relaties door het benutten van sterke punten en positieve feedback (denk aan het halflege en het halfvolle glas).
En in gesprekken met je team is het belangrijk om, naast het overbrengen van je beleid, ook de tijd te nemen om te luisteren naar hun behoeften en zorgen. Dit is waar Nonviolent Communication (NVC) of Verbindende Communicatie (VC) een belangrijke rol kan spelen. VC leert ons dat empathisch luisteren en het achterhalen van de onderliggende behoeften van je team essentieel zijn voor effectieve communicatie. Door oprecht aandacht te besteden aan de gevoelens en behoeften van je mensen, creëer je niet alleen meer draagvlak, maar versterk je ook de relatie tussen jou en je team.
Een organische manier om deze betrokkenheid verder te versterken, is door jouw beleid te verbinden aan de bredere visie van de organisatie. Je team wil weten hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel, en het management wil zien hoe jouw ideeën waarde toevoegen op strategisch niveau. Door deze verbanden duidelijk te maken, communiceer je effectiever naar beide groepen.
Steun krijgen van hoger management: verbind visie met organisatiebelangen
Nu je verbinding hebt met je team, is het tijd om te kijken naar het hoger management. Daar kan het voelen alsof jouw beleid vastloopt een wereld van andere belangen of dat je niet de aandacht krijgt die je nodig hebt. En zoals bij alle frustratie kan ook hier de Positieve Psychologie je helpen: in plaats van te focussen op de problemen, richt jij je aandacht op jullie successen en de manier waarop jouw visie bijdraagt aan de groei van de organisatie.
Het verbinden van jouw ideeën aan de waarden en doelstellingen van het management in je communicatie, kan een krachtige manier zijn om steun te krijgen. Als je bijvoorbeeld kunt laten zien hoe je beleid niet alleen de prestaties van het team verbetert, maar ook aansluit bij de langetermijnvisie van de organisatie, vergroot je de kans dat het management jouw voorstellen steunt. Door de nadruk te leggen op de positieve impact, verander je het gesprek van een ongeïnteresseerd, misschien zelfs defensieve houding naar een open dialoog over gezamenlijke voordelen. “Ik stel voor dat [mijn plan], zodat [mijn resultaat], waardoor we een belangrijke bijdragen aan [organisatiedoel].”
Falen in de ogen van je team: een stille angst overwinnen
Als leidinggeven niet jouw grootste droom was, maar je bent er toch in verzeild geraakt, dan is niet zo gek dat je hier en daar het gevoel hebt te falen in de ogen van het team. Als je merkt dat jouw communicatie niet aankomt of geen draagvlak krijgt, kan deze angst groeien. Kun je het ooit goed genoeg doen? Ook hier kunnen technieken uit NLP en Positieve Psychologie je helpen dat te overwinnen.
NLP leert je hoe je beperkende overtuigingen—zoals “Ik ben niet geschikt voor deze rol”—om kunt zetten in meer helpende gedachten. Door je bewust te worden van deze overtuigingen en ze te vervangen door meer positieve, ondersteunende gedachten, bouw je aan je zelfvertrouwen als leider. Tegelijkertijd biedt Positieve Psychologie de tools om optimisme en veerkracht te ontwikkelen. Door jezelf open te stellen voor feedback en communicatie te zien als een groeiproces, creëer je niet alleen een meer ondersteunende werkomgeving, maar toon je ook leiderschap door je eigen ontwikkeling te omarmen.
Vijf handvatten voor betere communicatie
Om je communicatie te verbeteren en meer draagvlak te creëren, kun je deze vijf handvatten gebruiken:
- Bouw rapport met je team
Gebruik technieken uit NLP om de taal en denkstijl van je teamleden te herkennen en aan te passen. Dit helpt om de communicatie beter af te stemmen op hoe zij informatie verwerken. - Luister empathisch
Pas de principes van Verbindende Communicatie toe door empathisch te luisteren naar de gevoelens en behoeften van je team. Geef ruimte voor emoties en zorg dat je je eigen behoeften op een niet-oordelende manier communiceert. - Focus op positieve communicatie
Gebruik Positieve Psychologie om gesprekken te richten op sterktes en mogelijkheden. Door positieve punten te benadrukken en succeservaringen te delen, bouw je een constructieve sfeer op. - Wees duidelijk en strategisch naar het management
Koppel jouw beleid aan de bredere doelstellingen van de organisatie en laat zien hoe jouw plannen bijdragen aan de langetermijnvisie van het management. - Ontwikkel een groeimindset
Gebruik NLP en Positieve Psychologie om je eigen beperkende overtuigingen te overwinnen. Door je open te stellen voor groei en feedback, vergroot je niet alleen je eigen effectiviteit, maar ook die van je team.
Bronnen
- Bandler, R., & Grinder, J. (1975). The Structure of Magic.
- Macrander, H. (2024). Verbindend Communiceren: hoe dan?
- Seligman, M. (2002). Authentic Happiness.
- Covey, S. R. (1989). The 7 Habits of Highly Effective People.
- Heath, C., & Heath, D. (2007). Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die.
Snel delen
Recente blogs
- Zo managen succesvolle leiders hun tijd
- Waarom onderbrekingen van werk je team uitputten
- Het geheim van een stabiele en stimulerende werkomgeving
- Frustraties in je team
- Waarom jouw persoonlijke groei cruciaal is voor het succes van je team
- Waarom je communicatie mogelijk niet werkt
- Waarom traditioneel teammanagement niet werkt
- Positieve psychologie: vijf oefeningen
- Positieve psychologie: het Flow-model
- Tien tips om je niet te vertillen aan coaching van je team
- Positieve psychologie: een inleiding
- Positieve psychologie: het PERM-model
- Peter Principle bestaat niet meer
- Vier manieren om verantwoordelijkheid los te laten
- Hoe tem je de hork
- Personeelsverloop? Stop de uitstroom!
- Het grote geheim van begrepen worden
- Hoe vermijd ik confrontaties?
- Omgaan met moeilijke collega's
- Whitepaper: maatschappelijk belang van coaching (NOBCO)
Meer weten
Wil je meer weten over deze onderwerpen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.
Bel me op 0570 77 56 29.
Werd jij leidinggevende tegen wil en dank?
Ga je niet meer met plezier naar je werk?
Toen ze je vroegen, was je gevleid. Maar nu? Spijt.
Je bent onzeker geworden
Vertrouwt niet eens je eigen mensen. “Micro-manager” — zo fluisteren ze je achter je rug.
Je voelt je middelmatig. Nutteloos. Wat voeg je nog toe?
Liefst wil je terug
Naar je oude functie, maar daar zit al een ander. Het kan niet eens, met je nieuwe salaris. Je kunt niet voor- of achteruit.
In mijn whitepaper ontdek je welke eenvoudige stappen je kunt zetten om weer middenin je team te staan in plaats van geïsoleerd erboven.
Zodat je gemotiveerd en inspirerend je rol als leidinggevende invult. Je voelt aan alles dat je van betekenis bent voor anderen. En je voelt je weer nuttig, want je voegt echte waarde toe aan je team.
Voel je zekerder in je rol als leidinggevende. Download nu de whitepaper.