Wat als je wakker ligt van je werk

Met wakker liggen van je werk bedoel ik dat je je over iets dat met je werk te maken heeft, zoveel zorgen maakt dat het je niet meer loslaat. ‘Slapeloze nachten’, zeggen we dan. Je kent het wel: je komt maar slecht in slaap, je blijft draaien en als je er ’s nachts uit bent geweest, kun je de slaap niet meer vatten. Of je bent veel te vroeg wakker en gaat dan liggen piekeren.

Mogelijke oorzaken
Er zijn allerlei zaken die je uit je slaap kunnen houden. Er kan onzekerheid zijn over een reorganisatie, je mogelijke baanverlies… maar ook verziekte relaties kunnen meespelen, een leidinggevende waar je niet mee door één deur kunt, een slechte beoordeling. Of misschien ligt door jouw perfectionisme je werktempo te laag en breng je te weinig klanten binnen.

Effect
‘s Nachts wakker liggen van je werk maakt dat je overdag energie tekort komt. Eén nachtje waken kunnen we wel hebben, maar na een week zit je er echt doorheen. Dat maakt dat je overdag prikkelbaar bent, dat je scherper reageert, een kort lontje hebt. Daardoor ga je slechter presteren en, omdat de fut eruit raakt, heb je geen reserves meer. Kortom: als er al problemen waren, dan worden ze nog groter.

Praat erover
Binnenvetters, oppotters en piekeraars proberen hun problemen in hun eentje te verwerken en raken zo in een negatieve spiraal. In je eentje ontwikkel je immers niet zo snel nieuwe inzichten.
Wat wél helpt, is er gewoon eens met iemand over praten. Met je eigen partner of een onafhankelijke derde: even je gemoed luchten kan al veel helpen. Zelfs je eigen woorden kunnen de zaak in een heel licht ander daglicht zetten, als ze door iemand anders worden herhaald. Die ander laat je formuleren hoe het probleem in elkaar steekt. Als die vervolgens in zijn eigen woorden samenvat, zal dat je uitnodigen om de zaak vanuit een ander perspectief te zien, anders tegen je dilemma aan te kijken. Dat kan je helpen om eventueel een ander standpunt in te nemen, maar in elk geval om actie te ondernemen. Wil je het laten voortduren of wil je dat er iets verandert?

Twee oplossingen
Je kunt iets aan je slaapprobleem doen en je kunt het probleem oplossen. Voor het eerste luister je naar Paul McKenna's geleide meditatie 'I can make you sleep'. De meditatie is vrij toegankelijk, de rest van het audioboek vereist een inlogcode.
Je kunt ook je werkelijke probleem onderzoeken en nog eens heroverwegen of er echt geen oplossing is. Dat doe je in TIG stappen en ik loods je er doorheen.

1. Defineer het echte probleem. Daarmee bedoel ik het echte probleem, niet het effect. Vaak verliezen we dat uit het zicht, omdat we denken in gevolgen van het probleem. Dat noem ik trechter-denken: "Er is te weinig cashflow en daarom kunnen we niet investeren. Als we niet investeren, ontwikkelen we geen nieuwe producten en krijgt de concurrent voorsprong. Zo raken we op termijn de belangrijkste klanten kwijt en gaan we op de fles". Trechterdenken zet je oplossend vermogen op slot, je gaat nadenken over oplossingen en, precies, je gaat ervan wakker liggen.
Bottom-up ANDERS denken dwingt je na te denken over werkelijke oorzaken, zodat je kunt nadenken over het probleem dat de oplossingen nodig maakt. Dat vraagt lef, want op een gegeven moment confronteert dat je met jezelf...

2. Pas als je het echte probleem bij de kop hebt, kun je gaan nadenken over oplossingen. We gaan een matrix maken met oplossingen en dat begint met het verzamelen van alle mogelijk oplossingen, elk op een aparte post-it. Richt dan de matrix in zoals hieronder: een as ratificeert de doeltreffendheid van de oplossing, de andere as de offers. Ik schrijf offers, omdat het niet alleen om kosten gaat. Misschien moet je ook ergens afstand van doen dat je nu nog dierbaar is: een medebestuurder, een productlijn, vastgoed, enz.

3. Verdeel de post-its over de matrix. Weeg van elke oplossing afzonderlijk de doeltreffendheid en de offers die nodig zijn om de oplossing te realiseren.

Meestal is het kwadrant linksboven leeg: daar zouden de briljante ideeen staan die lang geleden al voorkomen hadden dat je in de problemen kwam. Het antwoord op hoe kunnen we tegen heel geringe kosten ons rendement met een klap verbeteren. Linksonder staan de oplossingen die weliswaar weinig kosten, maar geen zoden aan de dijk zetten. En rechtonder de oplossingen die alleen maar duur zijn en geen resultaat gaan brengen. Tja, dan staan rechtsboven de gedroomde oplossingen. Hoog rendement, maar grote offers.
De keuze is misschien makkelijker dan je denkt. Ik geef een voorbeeld.

In 1995 kochten mijn toenmalige partner en ik een kerkje. Het was een kluskerk, want 'godshuis' wil niet zeggen dat je er ook wonen kunt. Het stond de grens met Duitsland, midden in bosrijk gebied. Onze droom was om er mooi te wonen en iets te betekenen voor de mensheid. De verbouwing kostte twintig jaar - en onze relatie. Gelukkig kon ik het overnemen uit de gezamenlijke boedel en ik trof zelfs een nieuwe partner waarmee ik die droom delen kon. Zij als coach/therapeut en ik als trainer/coach konden goed uit de voeten in die inspirerende omgeving. We hadden gemeenten als klant, grote bedrijven, banken. Dagen met twee groepen en dubbele catering waren uitzondering. Het geld klotste tegen de zelfgemaakte plinten. Maar goed ook, want de verbouwing was ingehaald door groot onderhoud. Het liep prima, tot oktober 2008. Een grote klant, een bank, schortte onze gezamenlijke projecten op. Binnen no-time stond ons gebouw leeg. 3500 kuub.
Links en rechts om ons heen stortte de economie in en trainingen en coaching bleken als luxe product gewaardeerd te worden.

Welke van de gedroomde oplossingen (hoge op doeltreffendheid) komt in aanmerking om naar linksboven te verhuizen? Welk groot bezwaar of offer kan worden geherwaardeerd?

Een brainstorm met een financieel adviseur bracht een optie boven tafel waarbij.

 

 

Werd jij leidinggevende tegen wil en dank?

Ga je niet meer met plezier naar je werk?
Toen ze je vroegen, was je gevleid. Maar nu? Spijt.

Je bent onzeker geworden
Vertrouwt niet eens je eigen mensen. “Micro-manager” — zo fluisteren ze je achter je rug.
Je voelt je middelmatig. Nutteloos. Wat voeg je nog toe?

Liefst wil je terug
Naar je oude functie, maar daar zit al een ander. Het kan niet eens, met je nieuwe salaris. Je kunt niet voor- of achteruit.

In mijn whitepaper ontdek je welke eenvoudige stappen je kunt zetten om weer middenin je team te staan in plaats van geïsoleerd erboven.
Zodat je gemotiveerd en inspirerend je rol als leidinggevende invult. Je voelt aan alles dat je van betekenis bent voor anderen. En je voelt je weer nuttig, want je voegt echte waarde toe aan je team.
Voel je zekerder in je rol als leidinggevende. Download nu de whitepaper.