Sommige leidinggevenden komen slecht uit de verf

De krapte op de arbeidsmarkt is zichtbaar en voelbaar. Liefst houden werkgevers hun medewerkers daarom vast. Het ligt dan voor de hand om vacatures liefst in te vullen met eigen mensen. Zo kun je ook leidinggevenden werven uit het eigen team. Daar zit immers ook veel kennis en ervaring. Iemand promoveert dan zogezegd van de lijn naar de staf.

Maar een goede medewerker is nog niet vanzelf ook een goede leidinggevende. Zelfs als er een assessment tegenaan wordt gegooid en misschien nog een managementtraining, blijft de kans groot dat de nieuwe leidinggevende op termijn toch niet uit de verf komt.

 

Ramp
Als executive coach zie ik vaak dat een niet-optimaal functionerende leidinggevende een enorme impact kan hebben op het werk van zijn team. Zo'n leidinggevende kan de motivatie en betrokkenheid van medewerkers flink ondermijnen, waardoor de prestaties achteruitgaan. Het kan zelfs zo erg zijn dat mensen stress of een burn-out krijgen, en uiteindelijk besluiten om te vertrekken.

Daarnaast heeft een slechte leidinggevende ook invloed op de bedrijfscultuur. Het kan minder divers en inclusief worden en nieuwe talenten afschrikken. Het is daarom heel belangrijk om te investeren in goed leiderschap en leidinggevenden die hun team kunnen inspireren en motiveren.

Mist handvatten
Niet alleen de omgeving lijdt onder een leidinggevende die niet lekker in z'n vel zit. Ook die leidinggevende zelf is niet blij natuurlijk. Die loopt niet voor de lol de boel te verzieken. Maar is op één of andere manier de verbinding met zichzelf kwijtgeraakt. Heeft in zijn (m/v) nieuwe job niet het plezier gevonden dat 'ie er dacht te hebben. Of mist uiteindelijk toch essentiële handvatten om er een succes van te maken.

Gratis tips
Herken je je hier in? Wil jij tips om weer grip te krijgen op de situatie? Jezelf en anderen weer kunnen inspireren? Abonneer je dan op mijn gratis tips voor leidinggevenden  die niet lekker uit de verf komen (klik hier).