Altijd tijd te kort? Zo managen succesvolle leiders hun tijd

Voor veel leidinggevenden is tijdgebrek een dagelijkse uitdaging. Hoe krijg je alles gedaan terwijl je toch ruimte houdt voor persoonlijke ontwikkeling? Succesvolle leiders hebben ontdekt dat het geheim van effectief tijdmanagement niet alleen draait om to-do-lijsten en agenda’s, maar om het ontwikkelen van zes cruciale eigenschappen. Zonder deze eigenschappen blijft elke gevonden oplossing een technisch lapmiddel.

De zes eigenschappen van effectief tijdmanagement

In de wereld van productiviteit wordt vaak gesproken over technieken zoals prioriteren en plannen. Maar deze technieken zijn slechts een deel van het verhaal. De echte uitdaging ligt in het ontwikkelen van een overkoepelende aanpak waarin niets mag ontbreken. Als leidinggevende zul je zien dat je tijd optimaal kunt beheren door aandacht te geven aan zes aspecten:

  • heldere doelen,
  • prioritering,
  • planning,
  • daadkracht,
  • focus en
  • energie.

Verwaarloos één van deze aspecten en het hele systeem van je productiviteit komt onder druk te staan.

1. Helderheid in je doelen

Gebrek aan duidelijke doelen is een van de grootste obstakels voor effectief tijdmanagement. Leiders die hun tijd goed weten te managen, hebben altijd helder wat ze willen bereiken. Door te focussen op wat echt belangrijk is, vermijden ze tijdrovende activiteiten die geen waarde toevoegen.

2. Prioriteiten stellen

Het hebben van doelen is een goed begin, maar zonder prioriteiten stel je jezelf bloot aan constante afleiding. Leidinggevenden die uitblinken in tijdmanagement, kunnen snel beslissen welke taken het meeste bijdragen aan hun doelen en welke kunnen wachten. Dit voorkomt tijdverlies aan irrelevante zaken.

3. Een goede planning maken

Een goede planning is onmisbaar. Maar het gaat niet alleen om het inplannen van afspraken en deadlines. Ook uitvoerende taken, de doe-dingen moeten een plekje krijgen in je dagplanning. Succesvolle leiders plannen heel hun dag zodanig dat ze ruimte houden voor reflectie en rustmomenten. Dit helpt om gefocust en energiek te blijven gedurende de dag, zodat ze hun tijd optimaal benutten.

4. Daadkracht tonen

Zelfs met de beste planning en prioriteiten kan daadkracht ontbreken. Vaak is het gebrek aan een genomen besluit wat zorgt voor tijdverlies. Leiders die effectief met hun tijd omgaan, pakken zaken direct aan en stellen niet uit. Ze hebben een “just do it”-mentaliteit, waarmee ze voortgang blijven boeken.

5. Focus behouden

In een wereld vol afleidingen is focus cruciaal. Zonder focus raakt je tijd versnipperd en verlies je waardevolle tijd. Succesvolle leiders creëren omgevingen waarin ze ongestoord kunnen werken, zodat ze maximale concentratie kunnen behouden en zich kunnen richten op wat echt belangrijk is.

6. Energiebeheer

Tot slot, effectieve tijdmanagers begrijpen dat hun energie net zo belangrijk is als hun tijd. Ze nemen bewust momenten om op te laden, zodat ze hun productiviteit kunnen behouden. Dit kan betekenen dat ze regelmatig pauzes nemen, sporten, of meditatie beoefenen om hun energie en focus te versterken.

Tijdgebrek? Investeer in jezelf

Een van de grootste frustraties voor leidinggevenden is het gebrek aan tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Je weet dat je moet blijven groeien om effectief te blijven, maar de dagelijkse werkdruk houdt je tegen. Succesvolle leiders investeren bewust in hun eigen groei, omdat ze weten dat dit hen uiteindelijk productiever maakt. Het is geen kwestie van tijd vinden, maar van tijd maken.

Brendon Burchard, auteur van High Performance Habits, ontdekte in zijn onderzoek dat succesvolle mensen niet alleen efficiënt werken, maar ook constant werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ze zien dit als een essentieel onderdeel van hun leiderschap. Dit maakt hen niet alleen beter in hun werk, maar helpt hen ook om stress en werkdruk beter te managen. Steven Covey noemt dat in zijn boek  “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap” de zaag scherp houden.

Angst voor te hoge werkdruk? Laat het los

De angst dat werkdruk je uiteindelijk zal overweldigen, is voor veel leidinggevenden een terugkerend thema. Succesvolle leiders hebben geleerd deze angst om te zetten in motivatie. In plaats van zich te laten leiden door stress, richten ze zich op wat ze kunnen controleren en laten ze los wat ze niet kunnen beheersen. Dit geeft hen de mentale ruimte om effectiever met hun tijd om te gaan.

Conclusie: Bouw aan jouw productiviteit

Effectief tijdmanagement draait niet alleen om het gebruik van technieken. Het gaat om het ontwikkelen van een overkoepelende aanpak waarin heldere doelen, prioritering, planning, daadkracht, focus en energiebeheer allemaal samenkomen. Wanneer je je dat eigen maakt, zul je zien dat je niet alleen meer controle hebt over je tijd. En zo ruimte creëert voor persoonlijke ontwikkeling, zonder je te laten overweldigen door werkdruk.

Vaak zijn we te bang

Jan den Breejen schreef al “de High Performance Organisatie” (ISBN 9789013058178) en bij de Baak kun je je team erop trainen. Waar Stephen R. Covey in “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap” (ISBN 9789047054641) de nadruk legde op individueel doelen-management, doet Burchard bijna 30 jaar later een stap verder.

Mooi op tijd, want volgens mij nemen we als persoon te weinig tijd om goed na te denken over wat we willen achterlaten. We denken onszelf  immers vaak ”te klein” om daarin ook te slagen. Velen van ons hebben geen echt hoge eigendunk – het zal de moraal van de lage landen zijn.

Jouw succes?

Want stel dat je op voorhand zou weten dat je, wat het ook is dat je je voorneemt, slagen zou in je bedoelingen? Wat zou je dan wensen? En, als ik het omdraai, wat maakt dan nu dat je denkt dat je hoe dan ook zult falen? En neem je veiligheidshalve die stap niet, durf je niet te springen?

Vaak ben zijn we te bang – voor ons eigen succes, vrees ik. Het is oktober: een mooi moment om alvast eens na te denken over wat je volgend jaar op deze manier gaat neerzetten, dunkt me.

Werd jij leidinggevende tegen wil en dank?

Ga je niet meer met plezier naar je werk?
Toen ze je vroegen, was je gevleid. Maar nu? Spijt.

Je bent onzeker geworden
Vertrouwt niet eens je eigen mensen. “Micro-manager” — zo fluisteren ze je achter je rug.
Je voelt je middelmatig. Nutteloos. Wat voeg je nog toe?

Liefst wil je terug
Naar je oude functie, maar daar zit al een ander. Het kan niet eens, met je nieuwe salaris. Je kunt niet voor- of achteruit.

In mijn whitepaper ontdek je welke eenvoudige stappen je kunt zetten om weer middenin je team te staan in plaats van geïsoleerd erboven.
Zodat je gemotiveerd en inspirerend je rol als leidinggevende invult. Je voelt aan alles dat je van betekenis bent voor anderen. En je voelt je weer nuttig, want je voegt echte waarde toe aan je team.
Voel je zekerder in je rol als leidinggevende. Download nu de whitepaper.